Fremragende anmeldelse til symfonien i Herning Folkeblad. Læs artiklen

Uddrag fra artiklen

“Fem stjerner: Den musikalske gave til Herning er også et portræt af by og folk | Herning Folkeblad”

“Herning-portrættet var ikke skåret i granit. Det var antydninger og tolkningsmuligheder – og frem for alt set udefra. Det var ikke kun VisitHernings fremstilling af Herning. Eller Trap Danmarks, for der var ikke ét ord om, at vi er kartoffelland, eller at her regner mest i hele landet.

Men der var meget beton, handlekraft, vi river det hele ned, det er nok svært at være en på bunden af samfundet i Herning og så videre. Indimellem var der i ord og toner en hektisk malstrøm, et lydligt drive, som ikke kun var en sval afslappende brise, men snarere en stressende påmindelse. Det var her, det kunne virke lidt sort. Men igen: Det må være sådan, at folk udefra også ser os.

Musikalsk feltstudie

Men der var også anerkendelse af det forpligtende fællesskab, en intens fortælling om at søge en udvikling, en understregning af at vi spiller os større, end vi i virkeligheden er. I et billedsprog, som kunne give mindelser om Dvoráks tilsvarende undersøgelse af Amerika i symfonien »Fra den nye verden«, hvor komponisten også gik på jagt i verdensdelens særkende og folklore for at lave sin musikalske beskrivelse….

Guld eller sand

Og sådan var der så meget i et velkomponeret lydværk, som stilfuldt blev afrundet med en rundtur over Elia og til stemmen af Cronhammars barnebarn: »Mange kan ikke se meningen med Elia, men det kan jeg, og så må det være nok.« Sådan.

Blandt de mange udsagn om fortid og nutid blev afsluttet med to bud på fremtiden: »Om 100 år er alt væk« og »Om 100 år er alt lavet af guld«. Tja, sådan er det måske med Herning – det er alt eller intet.

Helt symbolsk legede børnene på gulvet med – ja, var det sand eller guld? På de ældste kort over området står skrevet, hvor Herning i dag ligger placeret: »Skadeligt sand«. Genialt. Som resten af værket.

Comments are closed